Ecologisch bermbeheer betekent maaien en afvoeren. Maar afvoeren waarheen? Nog steeds wordt het grootste deel van de 1 tot 2 miljoen ton bermgras die in Nederland jaarlijks vrijkomt, gecomposteerd. Maar steeds meer partijen vinden hoogwaardiger manieren om bermgras te verwerken, die CO2-uitstoot en kosten kunnen besparen.
In de duurzame, circulaire economie bestaat afval niet meer. Het slopen van gebouwen is veranderd in ’urban mining’ en uit van alles wat voorheen als waardeloos bestempeld werd, blijken grondstoffen gewonnen te kunnen worden. Ook bermgras bestaat uit allerlei componenten die hergebruikt kunnen worden.
Een aantal bedrijven en overheden, vaak in samenwerkingsverbanden, zoeken naar nieuwe manieren om bermmaaisel te verwerken tot grondstof voor allerlei producten. Bij veel van deze ontwikkelingen is het bedrijf NewFoss betrokken. Dit Udense bedrijf heeft een biologisch raffinageproces ontwikkeld waarmee de makkelijk verteerbare elementen uit het gras gehaald worden en een inerte massa van vezels en grassap overblijft. Vooralsnog worden met name de vezels gebruikt voor allerlei toepassingen en is het sap restproduct. Maar ook hiervoor worden toepassingen gezocht zoals hoogwaardige meststoffen, bioplastics en strooizout.