Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ligt onder een vergrootglas. De ogen zijn daarbij momenteel met name gericht op de bollen en snijbloementeelt. Maar ook boomkwekers merken de toenemende maatschappelijke druk. „Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een juist gebruik”, benadrukken zowel LTO, NVWA als toelatingshouders.
In 2022 werden er door de NVWA vijfhonderd inspecties uitgevoerd in de akkerbouw, bloembollenteelt, fruitteelt, groenteteelt, sierteelt en onder loonwerkers. Bij deze inspecties bleek ongeveer twee derde zich aan de wet- en regelgeving te houden, een derde deed dat dus niet. Van de vijfhonderd inspecties, waren er 134 in de onbedekte sierteelt: 60 in de boomkwekerij, 32 in vaste planten en 42 in bloemisterij (met name zomerbloemen). Hieruit bleek dat 61% van de bedrijven de regels naleeft, bijna 40% dus niet. De naleving in de boomkwekerij is daarmee dus slechter dan het gemiddelde van alle buitensectoren. In 2017 was de naleving beter, namelijk 82%. „Hoe zal ik het zeggen? Dat vraagt om een verbetering?”, probeert Martine van IJzendoorn van het NVWA-team Expertise Gewasbescherming het netjes te verwoorden. Zij presenteerde de cijfers half februari tijdens een bijeenkomst rondom bewustwording gewasbeschermingsmiddelen die werd georganiseerd door Treeport en ZLTO in Wernhout.
De cijfers zijn niet nieuw. Het zijn metingen uit 2022. Cijfers die in december 2023 voor het eerst werden gepubliceerd. In september 2024 werden dezelfde cijfers door de NVWA gepresenteerd op de Landelijke dag Innovatiekringen. Van IJzendoorn zou het liefst recentere cijfers presenteren maar die zijn er niet. Ze verwacht ook niet dat er komend jaar nieuwe metingen komen, die een vergelijk mogelijk maken. „De capaciteit bij de NVWA is momenteel erg beperkt. Er worden wel controles uitgevoerd, maar wil je geen appels met peren vergelijken dan moet de opzet vergelijkbaar zijn. De controles die in 2024 zijn gehouden, zijn dat niet. Maar controle of niet, dat er verbetering moet komen door de sector in de naleving mag duidelijk zijn.”