Een tuin beleef je in eerste instantie visueel. Ben je er iets langer, dan komen ook andere zintuigen aan bod. Vooral geuren prikkelen de hersenen, het aroma dat je opsnuift zorgt voor allerlei associaties, herinneringen en voor verbinding met de omgeving. Geur geeft op deze manier een extra dimensie aan de tuin. Iets om aan te denken bij het maken van een beplantingsplan.
Er zijn heel wat tuinplanten die een sterke geur verspreiden. Dit geldt vooral voor bloemen, bedoeld om de juiste bestuivers te lokken. Maar er zijn ook planten waarbij je de geur even vrij moet maken door het blad te kneuzen. De bladeren bevatten veel etherische olie, vluchtige aromatische moleculen die al snel je neus bereiken. Deze oliën hebben als functie de plant te beschermen tegen vraatzuchtige plaagdieren. Etherische plantenoliën vormen de basis van de parfumindustrie en hebben ook therapeutische kwaliteiten.
Bij het maken van een beplantingsplan geef je een tuin iets extra’s mee door te kijken naar een geur voor elk seizoen. Voor iedere maand van het jaar is wel een geurende soort te vinden. Viburnum, Daphne, Lonicera fragantissima en Mahonia verspreiden in de winter en het vroege voorjaar zoete bloemengeuren. In deze periode valt er minder te beleven in de tuin, geurende bloemen zorgen toch voor een aangename tuinervaring. Bloembollen zoals narcissen en hyacinten geven geur aan het voorjaar, voor de zomer zijn er kruiden, rozen en onder andere Phlox. In het kader vind je suggesties voor geurende planten door het jaar heen. Denk ook klimmers en aan geurende planten in potten op het terras, zoals bijvoorbeeld hyacinten, Lavandula, Lilium, Nicotiana, geurende Pelargonium en Thymus.