Wadi’s kunnen helpen om wateroverlast tijdens zware buien te voorkomen, omstandigheden waar we door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen. Hoe kunnen we wadi’s zo inplanten en inrichten dat een optimale verbinding ontstaat tussen grijs, groen en blauw?
Een wadi is simpel gezegd een greppel waar regenwater tijdelijk wordt opgevangen en kan infiltreren. Ze voorkomen overstromende riolen na een zware bui en laten regenwater wegzakken in de ondergrond. Als de ondergrond slecht waterdoorlatend is, wordt de infiltratie door aanleg van een infiltratiekrat met grind verbeterd. De grondsoort, constructie, klimaat en hoeveelheid aangesloten wegen en daken bepalen hoeveel water in de wadi terecht komt en hoe lang het blijft staan.
In de praktijk staan wadi’s 85% van de tijd droog. Op dit moment wordt in wadi’s bijna overal gazon toegepast, omdat het een makkelijke en goedkope manier van groenbeheer is. Door toepassing van een soortenrijke beplanting als soortenrijk grasland of een vasteplantenmix, kan men groen realiseren dat meer waarde heeft voor biodiversiteit, ecologie en beleving, en tegelijkertijd het water beter laat infiltreren.