Groene geluidsschermen zijn populair, maar groen wordt vaak vooral als verkoopargument gebruikt terwijl de kwaliteit van de beplanting vaak te wensen overlaat. Producent van groene geluidsschermen Greenwall heeft daarom kwaliteitsrichtlijnen opgesteld waar leveranciers en opdrachtgevers gebruik van kunnen maken.
De intenties zijn meestal goed, volgens Erik Muggen van Greenwall, zowel opdrachtgever, ontwerper als aannemer. Een geluidsscherm dat met groen beplant wordt, ziet er aantrekkelijk uit, groen filtert fijnstof, slaat CO2 op en produceert zuurstof. Nog belangrijker; groen verkoopt. De vergunningverlening voor het geluidsscherm verloopt net even makkelijker en er zijn wellicht ook nog wat subsidiepotjes voor te vinden.
Maar toch gaat het vaak mis in de uitvoering. Het groen blijkt vaak de sluitpost van het werk, waarbij kostentechnisch gekozen wordt voor het toepassen van te kleine planten, geplant in straatzand op een te grote afstand van elkaar. De bamboe plantstok blijft bij de kluit staan, want daarmee kan de plant aan het scherm vastgezet worden en het tijdig vervangen van dode planten is vaak niet aan de orde.