De laatste jaren neemt de plaagdruk van eikenprocessierupsen steeds verder toe. Tegelijkertijd neemt het aantal insecten in het algemeen in zorgwekkend tempo af. Gemeenten moeten bij de bestrijding van eikenprocessierupsen daarom steeds de afweging maken tussen schade aan volksgezondheid en schade aan biodiversiteit.
Het aantal klachten over de eikenprocesierups lag vorig jaar beduidend hoger dan in eerdere jaren. Op basis van monitoring verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat er zich dit jaar nog eens een verdrievoudiging van het aantal rupsen zou kunnen voordoen. Ook het aantal klachten dat bij gemeenten binnenkwam, nam vorig jaar een hoge vlucht.
Alle hens aan dek in de preventieve bestrijding zou je dus zeggen. Maar niet alle gemeenten zijn daarvan overtuigd. Tegelijkertijd met de opmars van de eikenprocessierups is er namelijk een andere trend gaande. In 2017 presenteerden Duitse onderzoekers een rapport waaruit bleek dat in 27 jaar driekwart van de vliegende insecten uit Duitse natuurgebieden was verdwenen. Het rapport sloeg in als een bom.