Jasper Helmantel is promotor van de inheemse plant. Bij de twee bedrijven die hij samen met zijn vrouw Jojanneke Bijkerk en hun teams runt, zijn zowel zaden als potgekweekte planten te koop. Wie wil kan er bloemenweides mee inzaaien, of je maakt er een combinatie voor een bloemenborder mee.
Sinds biodiversiteit hoog op de agenda staat, groeit de belangstelling voor inheemse planten. Veel daarvan zijn van essentieel belang voor het insectenleven. Voor Jasper Helmantel was de bekendmaking in oktober 2017 van een Duits onderzoek dat uitwees dat in 26 jaar tijd 76% van de insectenmassa is verdwenen een belangrijk moment. „Toen ook andere partijen deze dramatische constatering bevestigden, schrok iedereen wakker.” Helmantel is kweker, ondernemer en promotor, zijn partner Jojanneke Bijkerk is ecoloog, bioloog en de vegetatiekundige. Samen runnen ze Cruydt-Hoeck en De Heliant. „Uiteraard met een team deskundigen om ons heen.” Bij beide bedrijven staat de inheemse plant centraal, bij de eerste draait het om wildebloemenzaden, bij de tweede om inheemse planten in pot gekweekt.
Tot de belangrijkste klanten behoren gemeenten, semi-overheid en groenbedrijven die vooral kiezen voor zadenmengsels. Op kleinere schaal zijn tuinontwerpers en hoveniers geïnteresseerd in potgekweekte inheemse planten. Tuincentra kiezen vooralsnog zelden voor inheemse planten in pot. „Die willen graag visueel aantrekkelijk en dat is bij ons lastig.” Op de beurzen waar Helmantel staat, denk aan de Internationale Kwekerijdagen Bingerden, probeert hij wel altijd mee te nemen wat toonbaar is. „Over het algemeen maakt het onze klanten echter niet uit, die willen een soort gewoon hebben, ook op momenten dat deze net even minder mooi is.”