Door middel van mineralisatie komt op veengrond zo veel stikstof beschikbaar uit de bodem, dat bijmesten niet altijd nodig is. Dit blijkt uit een demo van het project ’Boomkwekers weten van water’. Dit project loopt in de regio Boskoop om de teelt duurzamer te maken en de waterkwaliteit verder te verbeteren.
Een veengrond bevat veel organische stof. Door mineralisatie komt er stikstof vrij in de bodem. Door rekening te houden met mineralisatie kunnen meststoffen worden bespaard. Daarnaast is een gerichte bemesting van belang om uitspoeling te voorkomen.
Mineralisatie in de bodem wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid vocht, de temperatuur, de soort organische stof, het bodemleven en de beschikbaarheid van zuurstof. Elk perceel kent zijn eigen mineralisatie. Om inzicht te krijgen is binnen het project ’Boomkwekers weten van water’ een demo opgezet bij Boomkwekerij J. Straathof in Boskoop. Iedere twee weken is door Eurofins het stikstofgehalte gemeten op twee percelen. Op het ene perceel was aanvulgrond aangebracht en Ilex crenata Dark Green geplant. Het andere perceel betrof tweejarige Dark Green.