In 2023 en 2024 deed Huib Sneep, samen met boomadviseur Roel Vermeulen, onderzoek naar het effect van verplantingen op grote bomen in een stedelijke omgeving. Uit dit onderzoek blijkt dat in de praktijk vaak te vroeg wordt gestopt met nazorg, wanneer het wortelstelsel nog niet voldoende is hersteld. Daarbij zorgt klimaatverandering met lange periodes van droogte ervoor dat watergift steeds belangrijker wordt.
Aanleiding voor het onderzoek was een gesprek tussen de twee bevriende boomadviseurs, waarbij Vermeulen aangaf dat hij in Noord-Brabant bij diverse verplante bomen ’magere resultaten’ aantrof. Het ging om bomen waarvan sommige al twintig tot veertig jaar geleden zijn verplant. Ook betrof het grote maten bomen, met een minimale diameter van 60 cm. Zeg maar de buitencategorie.
Sneep had zelf in het westen van Nederland andere bevindingen, wat de aanleiding was om samen een paar dagen op te trekken om diverse van deze bomen nader te onderzoeken. De focus lag daarbij met name op de beworteling. Sneep: „Wat mensen zich niet realiseren is dat bij een boomverplanting 80% van de wortels achterblijft. Je neemt dus maar een klein deel van de wortels mee naar de nieuwe locatie. Dat zorgt voor een stresssituatie voor de boom.”