Klimaatverandering, verdroging en verzuring hebben grote effecten op de Nederlandse bossen. Een deel van deze bossen is bovendien kwetsbaar voor klimaatverandering en ziekten door een eenzijdige samenstelling. Menging met nieuwe of minder gangbare boomsoorten kan de veerkracht van de Nederlandse bossen vergroten. Aandacht voor vijf soorten voor klimaatbestendige bossen op zandgronden.
Een bos met meerdere soorten bomen verbetert de nutriëntenkringloop, groeit beter en legt daarom meer koolstof vast, heeft een grotere biodiversiteit en heeft meer belevingswaarde. Voor bosbeheerders is het echter lastig kiezen welke soorten ze moeten planten omdat het palet aan algemeen toegepaste boomsoorten in het Nederlandse bos beperkt is, zeker op zandgronden.
Voorafgaand aan introductie van binnen het Nederlandse bos nieuwe of minder gangbare boomsoorten moet er voldoende kennis zijn over de eigenschappen van een soort. Kennis over bijvoorbeeld groeiplaatseisen, droogtetolerantie, vorstgevoeligheid, de potentiële invasiviteit, ziektes, bijdrage aan de biodiversiteit, geschikte mengboomsoorten en strooiseleigenschappen, is essentieel om te bepalen of het zinvol is om een boomsoort in het bos in te brengen.