Pioenrozen zijn al eeuwenlang populaire sierplanten. Er bestaan waarschijnlijk duizenden cultuurvariëteiten, waarvan een relatief klein aantal in tuinen gekweekt wordt. Hun botanische voorouders zijn echter ook zeer de moeite waard!
In China worden pioenen al duizenden jaren als sierplant gekweekt; vooral boompioenen en allerlei hybriden van Paeonia lactiflora. In Europa heeft P. officinalis een historie als tuinplant die teruggaat tot de oude Grieken.
De vaak enorme bloemen – bij sommige boompioenen wel tot 30 cm doorsnede - zijn overweldigend, maar bloeien relatief kort. Zeker de botanische soorten zijn vaak al weer snel uitgebloeid. Maar ook buiten de bloei om hebben de planten veel sierwaarde. De jonge scheuten zijn vaak mooie gekleurd als ze boven de grond komen en het vaak roodbruin getinte blad heeft soms nog een mooie herfstkleur. In knop zijn de planten al mooi en bij de botanische soorten worden er nog bijzonder fraaie zaaddozen gevormd, die voor spektakel zorgen na de bloei. Wanneer deze openspringen, valt op dat er grote zwarte zaden in zitten, naast fel rode zaden die echter niet bevrucht zijn.