Om effectiever hittestress en daarmee samenhangende problemen te lijf te gaan, volstaat het niet om alleen te planten, betoogt professor René van der Velde op Vakbeurs Openbare Ruimte. Voor groene systemen die effectief verkoelen, is bij gemeenten meer kennis nodig van de combinaties van eigenschappen van boomsoorten. „Vaak wordt vergeten hoe belangrijk groene tuinen voor een groen systeem zijn. Gemeentes moeten dat meer aanmoedigen.”
Een ’urban forest’ in de bebouwde omgeving waarin bomen één geheel vormen en voor 30% kroonbedekking zorgen. Dat is volgens René van der Velde de manier om hittestress effectief tegen te gaan. Van der Velde is professor landschapsarchitectuur en urban foresty aan de TU Delft.
In Nederlandse stadsparken is de kroonbedekking rond de 30%, in heel Nederland blijft dit steken op 16%. Van der Velde wil dat er met meer volharding wordt gepleit voor boomaanplant in steden, omdat hittestress aan veel andere problemen in de leefomgeving debet is. Naast droogte, verlies van biodiversiteit en gezondheidsklachten noemt Van der Velde ook brugstoringen en spoorvervormingen als gevolgen van extreme hitte.