De Cruijdt-Hoeck richt zich als kwekerij op de productie van wilde bloemenzaden. Het bedrijf bestaat al sinds eind jaren 70, maar de laatste jaren groeit het exponentieel. „Er is eindelijk aandacht voor biodiversiteit. Maar we staan pas aan het begin van het herstelproces”, aldus Jasper Helmantel.
Wie kwekerij Cruijdt-Hoeck bezoekt, treft een oude boerderij in Friesland omgeven door bloemenvelden. Bloemen die je doorgaans in de Nederlandse natuur kan aantreffen, maar dan gerangschikt op soort en gezaaid in bedden. De kwekerij richt zich op de teelt van zaden van wilde inheemse planten, die veelal het bedrijf verlaten als mengsel voor bloemenweiden en bermen die worden ingezaaid in het openbaar groen.
De mengsels lenen zich ook voor de ingezaaide akkerranden die de laatste jaren in opmars zijn in de boomkwekerij en andere vollegrondsteelten. „Hier worden echter vaak zadenmengsels gebruikt van de tuinbouwtoeleveranciers. Deze bloemenmengsels zijn niet inheems”, aldus Helmantel. Is dat belangrijk? „Dat hangt ervan af wat je doel is. Als je de bloemenrand of weide aanlegt vanuit visueel oogpunt, dan is inheems niet belangrijk. Als je het doet voor herstel van de biodiversiteit, dan is het wel belangrijk.”