Precisietechnieken staan op het punt om meer gemeengoed te worden. Toch gaat de opmars minder hard dan vijf jaar geleden werd verwacht. Waar staat de boomkwekerij? Waar liggen mogelijkheden en waar zitten de knelpunten?
De technische mogelijkheden zijn er, het moet alleen nog toegepast worden”, aldus Jacob van den Borne. Van der Borne is akkerbouwer, organisator van de jaarlijkse Landbouwprecisiedagen en misschien wel dé pionier als het om precisielandbouw gaat. Zelf zegt hij dat hij vijftien jaar bezig is met precisielandbouw, maar wie terugkijkt in de geschiedenis van het akkerbouwbedrijf ziet dat de eerste stappen al voor de eeuwwisseling gezet zijn. Van den Borne daarover: „Mijn vader is ook altijd bezig geweest naar zoeken naar de technische mogelijkheden.” Maar Van den Borne ziet 2006 als echt startpunt. Het moment dat de akkerbouwer bodemvochtsensoren plaatste om de beregening gericht aan te kunnen sturen. In dat jaar koos hij ook voor een nieuw softwarepakket; Farm Works Software waarmee hij data van verschillende fabrikanten kon verwerken, kaarten kon tekenen die hij nadien weer kon aanpassen en waarmee hij zijn teeltregistratie kon bijhouden.
„Die keuze om teeltmaatregelen meer op basis van data te nemen, is voor mij wel het startpunt geweest.” Over het waarom is Van den Borne duidelijk: „Met onze omvang van bijna 600 ha kan je niet continu alles waarnemen wat waar moet gebeuren. Ik zie precisielandbouw voor ons daarom echt als een must.”