Dankzij nieuwe introducties bij Ilex crenata staat deze hulst weer volop in de belangstelling. Ook oude bekende cultivars draaien goed mee. Alles heeft te maken met de onder druk staande Buxus.
Ilex telt circa 400 soorten. Het geslacht is met name bekend door de groenblijvende I. aquifolium, de bladverliezende en rijk besdragende I. verticillata en I. x meserveae (I. aquifolium x I. rugosa). Een vierde bekende hulstsoort is de groenblijvende I. crenata; meestal Japanse maar soms ook Chinese hulst genoemd. Met zijn bescheiden groei en opvallend kleine blad is I. crenata, net als de meeste andere Ilex, prima te gebruiken voor vormsnoei.
I. crenata is inheems op de eilanden van Japan. De niet veel gekweekte soort ontwikkelt zich tot een redelijk forse heester, soms uitgroeiend tot een kleine meerstammige boom. Belangrijker zijn de cultivars waarvan de catalogus van de bekende Engelse kwekerij Hilliers & Sons uit 1971 er een negental opsomt. Daarvan zijn de geelbladige ’Golden Gem’, de compact groeiende ’Stokes’ en ’Convexa’ met zijn kenmerkende bolle blad de bekendste. Hilliers omschrijft deze in 1919 vanuit de Verenigde Staten geïmporteerde cultivar als een superb low hedge. ’Convexa’ is net zo eenvoudig te snoeien als Buxus, maar het verschil is dat hij stugger aanvoelt omdat de twijgen houtiger zijn. De cultivar was vooral rond de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw populair en daarom zijn er in Nederlandse tuinen tal van goede voorbeelden van vormsnoei te zien.