De kraakcicade uit het Middellandse Zeegebied kent iedereen vanwege het karakteristieke geluid. Volwassen cicaden leven op bomen, waar de mannetjes ’zingen’ om vrouwtjes te lokken. In Nederland zijn ze in 2010 voor het eerst waargenomen. Via de handel zijn ze als larven inwortelkluiten van jonge bomen vanuit Zuid-Frankrijk in Nederland terechtgekomen.
In de zomer van 2010 werd in Amsterdam het kenmerkende geluid van Zuid-Europese cicaden gehoord. Het bleek te gaan om ’zingende’ mannetjes van Cicada orni, een voor Nederland nieuwe soort die hier de naam kraakcicade heeft gekregen vanwege het krakende geluid dat ze maken.
De larven (nimfen) leven in de grond waar ze zich voeden met het zuigen van sappen uit plantenwortels. In 2008 is een aantal iepen uit de buurt van Avignon geplant bij Museum Hermitage in Amsterdam om de omgeving op te fleuren. Kennelijk hebben er larven in de wortelkluit van de bomen gezeten en twee van onze winters overleefd om hier volwassen te worden. Onze steden zijn warmte-eilanden en soms geschikt voor mediterrane insectensoorten om er te overleven.