In het Verenigd Koninkrijk is onduidelijkheid ontstaan over de doelen om in de toekomst veenvrij te kweken. Het verantwoordelijke ministerie, Defra, liet vorige maand weten dat het van plan is om het jaar waarin veenvrij gekweekt moet worden van 2030 naar 2026 te halen. Daarnaast houdt het ministerie in het midden of ‘2026’ ook voor geïmporteerde producten geldt.
Niet vanaf 2030, maar vanaf eind 2026 wil Defra al een professional peat ban in laten gaan. De tijd die tot dan toe resteert, ziet Defra als een periode waarin kwekers en leveranciers van substraat proef kunnen draaien met de zoektocht naar geschikte veenvrije substraten. Na 2026 wil Defra alleen nog voor enkele uitgezonderde teelten het gebruik van veenhoudend substraat toestaan. Deze uitzonderingen gelden voor de productie van aardbeien, paddestoelen, en jonge planten in pluggen tot 150 ml. Voor eindproducten binnen de sierteelt is Defra niet van plan ontheffingen te geven.
Het plan van Defra om jaren eerder naar een veenvrije sector te streven, is een verrassing voor de Britse brancheorganisaties van kwekers en retailers. Zij beoordelen de doelen, elk in hun eigen bewoordingen, als onhaalbaar of zelfs schadelijk. Aan bereidheid om mee te werken aan de vermindering van veen, ontbreekt het de sector bepaald niet, benadrukt voorzitter James Barnes van de Horticultural Trade Association (HTA) in zijn eerste reactie. „Integendeel. Juist daarom zijn wij akkoord gegaan met 2030 als datum voor veenvrij telen. Dat is uitdagend, maar wel werkbaar. De plotse aankondiging van 2026 als nieuw jaartal voor dit streven voelt willekeurig aan, en zorgt bovendien voor veel paniek en zorgen in de sector.”