Vorige

Meer Bomen Nu organiseert ‘Doneer een zaailing’-dag

Tekst
Peter Bennink
Beeld
Mapbox

Meer Bomen Nu organiseert zondag 27 november een landelijke ‘Doneer een zaailing’-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd. Vrijwilligers zorgen dat ze een goed plekje krijgen.

In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die te weinig licht krijgt of ongewenst is. Meer Bomen Nu is een landelijke samenwerking om dit jaar 1 miljoen van deze kansarme jonge bomen en planten een nieuwe plek te geven. Dat doen ze door ze te verplanten naar kansrijke plekken. 

Het doel is om Nederland sneller te vergroenen voor klimaat en biodiversiteit. Meer Bomen Nu roept dan ook alle Nederlanders op om deze zaailingen en stekken te verzamelen uit eigen tuin en te brengen naar één van de inleverlocaties.

Door het hele land zijn Bomenhubs waar je zaailingen en stekken kunt inleveren.

Hoe werkt doneer-een-zaailing-dag?

  • Zaailingen: Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven.
  • Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken. Grote kans dat er een nieuwe boom of struik opkomt.
  • Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen (dit kan ook met vlinderstruik, maar pas later in het seizoen);
  • Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 cm in grond
  • Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken).
  • De zaailingen hoeven niet in potten te staan, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd.
  • Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop.
  • Lever de zaailingen zondagmiddag 27 november tussen 14.00-16.00 in op één van de vele bomenhubs of plantlocaties

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. De organisatie verzamelt overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden zo gemaaid.

Door deze met vrijwilligers uit te scheppen en te stekken kan Nederland versneld worden vergroend. Dit jaar wordt de campagne gesteund door provincies, gemeenten en bedrijfsleven.

Kijk op www.meerbomen.nu/doneereenzaailing voor alle inleverpunten

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster