De 830 kilometer berm-oppervlak in Nederland biedt een uitgelezen plek om de biodiversiteit te versterken. Op veel plekken wordt daarom ecologisch bermbeheer ingevoerd, bijvoorbeeld aan de hand van keurmerk Kleurkeur. Dat die invoering niet zonder slag of stoot gaat bleek wel op de Kennisdag Ecologisch bermbeheer van De Vlinderstichting.
Op een groot scherm in een theater in Wageningen kijken we loodrecht naar beneden op een natuurgebied. Op de grond is iemand aan het maaien met een eenassige trekker met vingerbalk. Het is Jaap Mekel van Mekelogisch Beheer. Hij trekt slingerende banen door het gevarieerde natuurgebied met bossages, kruidenvegetatie, natte delen en hoger gelegen drogere stukken. Het traject dat hij aflegt, lijkt willekeurig maar dat is het zeker niet. Dat blijkt uit het commentaar dat hij zelf bij de beelden geeft.
„Ik mik erop om zo’n beetje 50% van de vegetatie te verwijderen. Daarbij wil ik van zoveel mogelijk vegetatietypen en habitats de helft laten staan.” Mekel maait ook de oeverbeplanting, „en zelfs in het water maai ik voor zover dat praktisch mogelijk is.” En jawel hoor, we zien Mekel even later met de vingerbalk een deel van de waterplanten maaien die zich onder het wateroppervlak bevinden. Nat, droog, hoog, laag, zon, schaduw, links, rechts van alles maait hij de helft af.