„Heel blij” werd architect Frans van der Steen toen hij vanaf de weg de kniehoge muur zag liggen die hij veertig jaar geleden ontwierp. De muur geeft de structuur van de tuin aan, die al die tijd nagenoeg onveranderd is gebleven. Er zijn planten weggevallen en bijgekomen maar in essentie ligt de tuin in Burgh-Haamstede er nog bij zoals Van der Steen hem in de jaren ’80 achterliet.
Het begon als een persoonlijke opdracht voor Frans van der Steen. Hij ontwierp de tuin voor de ouders van een goede vriend die hovenier was. De kwaliteit van de tuin is volgens Van der Steen dan ook een optelsom van het ontwerp, de opdrachtgever - ’een goede opdrachtgever geeft je de ruimte’ -, een goede hovenier en goed onderhoud.
Voor het ontwerp keek Van der Steen allereerst naar de aanwezige kwaliteiten. „Dat waren vooral het grote, vrijstaande bakstenen huis op een flauwe verhoging, en de fraaie ligging aan de rand van de duinen. De bestaande tuin was niet zo bijzonder. Het enige wat het behouden waard was, was een groepje grote, oude meidoorns.” Van der Steen legde om deze bomengroep een verharding van flagstones, omgeven door een organisch gevormde buxushaag. „Door van die groep oude bomen een centrale plek te maken, leek de tuin meteen veel ouder dan ze was.”