De insecten en vogels voelen zich al thuis in de nieuwe wijk Reigerskant in het Brabantse dorpje Esch. Voor hen is dan ook volop voedsel te vinden in de bloemrijke wadi’s. In de speciaal gemetselde ecomuur vinden vlinders schuilplekken en mogen planten zich vestigen. Idverde (voorheen BTL) ontwierp deze robuuste groenstructuur. Nu die is aangelegd en het gebied bouwrijp is gemaakt, is pas begonnen met de bouw van de woningen.
„Voor het opvangen van regenwater in een woonwijk heb je veel groene ruimte nodig’’, zegt Mieke Latijnhouwers van Idverde Advies. Ze is een van de ontwerpers die meegewerkt heeft aan het ontwerpplan voor de nieuwe woonwijk Reigerskant aan de rand van het dorpje Esch. De gemeente Haaren – waar het dorp toen nog onder viel, sinds januari 2021 is dit Boxtel – wilde dat de nieuw te bouwen woningen van Reigerskant maar met één waterafvoersysteem op het riool worden aangesloten, die met het vuile water van keuken, badkamer en wc. Het regenwater moet in de wijk zelf infiltreren. „Daarom is de robuuste groenstructuur nu al helemaal aangelegd.’’
Dit is in 2019 gebeurd. Die omgekeerde volgorde – eerst het groen aanleggen dan pas gaan bouwen – is volgens Latijnhouwers erg fijn werken als ontwerpbureau. „We hebben nu veel meer ruimte om het groen toe te passen zoals we zouden willen, in plaats van dat we in het keurslijf van een bestaande wijk moeten opereren.” In de nieuwe woonwijk worden maximaal 75 nieuwe woningen gebouwd, zowel rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen als vrijstaande huizen.