Luchtvervuiling aanpakken door inzet van beplanting. Het klinkt als een mooie en effectieve methode om fijnstof uit de lucht te halen. Toch blijkt een aantal grote gemeenten groen niet direct in te zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarvoor vinden ze maatregelen bij de bron effectiever. Groen wordt vooral ingezet om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden.
De luchtkwaliteit in Nederland is verre van optimaal. Dat geldt zeker voor de grote steden. Het afvangen van fijnstof keert daarom regelmatig terug op de agenda van veel gemeenten. De luchtkwaliteit is in Arnhem al langer een belangrijk discussiepunt. Nadat onderzoek van ingenieursbureau RoyalHaskoning bevestigde dat de lucht in de stad ongezond is, stemde een raadsmeerderheid begin maart voor een milieuzone.
Carlo van der Borgt, woordvoerder van de wethouder van Milieu, licht toe dat Arnhem daarmee vooral inzet op het wegnemen van de vervuilende bron en niet op beplanting. „We planten geen extra bomen aan, omdat dat volgens ons onvoldoende bijdraagt aan de luchtkwaliteit. We zetten groen wel in voor klimaatadaptatie, bijvoorbeeld om de temperatuur in de stad te verlagen of om water te bergen. Maar niet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het instellen van een milieuzone blijkt de meest effectieve maatregel.”