In steeds meer gemeenten stroomt weer een stadsbeek door de straten. Waarom ook niet? Je lost het nattevoetenprobleem ermee op, kunt en passant extra groen creëren en biodiversiteit stimuleren. Dat zijn ook de argumenten waarmee Enschede draagvlak creëerde bij de bewoners. Nog belangrijker voor de acceptatie was dat ze mochten meedenken. Een open beek pal voor je deur is niet niks.
Zomers als de afgelopen droge, hete zomer zijn volgens sommige metereologen over tien, twintig jaar gemeengoed. Het klimaat wordt extremer: behalve de droogte slaan er ook steeds hevigere buien neer. Vaak in een zeer korte periode. En dat water kan niet snel genoeg weg. Vooral in oude binnensteden speelt wateroverlast. Het probleem is zo nijpend dat gemeenten nú iets moeten ondernemen om hun stad klimaatbestendig te maken.
Ook in de gemeente Enschede was een oplossing hard nodig: in de wijken Pathmos en Stadsveld leidde de combinatie van een hoge grondwaterstand en hemelwateroverlast al langere tijd steevast tot problemen. De wateroverlast is juist in deze wijken doordat ze het laagste punt van de stad vormen. Enschede kent namelijk een hoogteverschil van meer dan 50 m. „Een groot deel van de tijd staan de huizen met de voetjes in het water,’’ legt projectleider Sylvia Schot-Vos uit. „Het probleem was ook heel concreet: in sommige huizen zakten mensen letterlijk door de vloer, omdat die rot was door het grondwater.’’