Bloemenmengsels kunnen niet alleen in het groeiseizoen nuttig zijn tussen laanbomen, maar waarschijnlijk ook in het najaar, zo bleek op de innovatiedag voor de boomkwekerij, afgelopen woensdag 3 september bij Volentis in Echteld.
Bloemenmengsels hoeven niet uitsluitend in het voorjaar gezaaid te worden voor een groeiseizoen. Laat je de mengsels langer tussen de bomen staan, dan kan je er populaties nuttige insecten mee opbouwen, zo maakte teeltadviseur Simon van Houwelingen op de innovatiedag duidelijk. „Wanneer er in het najaar geplant wordt, is het mogelijk om nog een bloemenmengsel in te zaaien. Wel is belangrijk dat je winterharde soorten zaait. Is het een warm najaar, dan ontwikkelen de kruiden zich nog goed en zullen er in het voorjaar eerder bloeiende kruiden ontwikkelen.”
Sommige kruiden zijn meerjarig, voor de winter sterven ze deels af waarna ze in het voorjaar weer opkomen. „In holle stengels van afgestorven planten kunnen nuttige insecten overwinteren, zoals ook luizen in bomen middels eitjes kunnen overwinteren”, legde Van Houwelingen uit. „Wanneer er in het najaar nog veel kruiden bloeien, en er veel natuurlijke vijanden aanwezig zijn, zullen de luizen in de bomen nog beter worden bestreden, waardoor je schoner de winter in gaat. Daardoor zal de druk van luis in het voorjaar lager zijn.” Als eitjes van luizen overwinteren, dan kunnen die al vroeg in het voorjaar uitkomen. „Moet je dan nog bloemen zaaien, dan duurt het een tijdje voordat hier natuurlijke vijanden van luizen op afkomen. Maar zijn bloemenmengsels overwinterd met daarin al natuurlijke vijanden, dan kunnen ze in het voorjaar meteen achter de luizen aan.”