Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Dinsdag 22 april presenteerden de onderzoekers tijdens het symposium Klimaatadaptief bermbeheer in Wageningen hoe een goed afgestemd maaibeheer hier verandering in kan brengen.
In Nederland bestaat 2% van het landoppervlak uit bermen langs wegen. Rijkswaterstaat beheert dit hoofdwegennet met ruim 3.000 km weglengte en ook 188 km2 bermen en sloten. De bermen die Rijkswaterstaat beheert, zijn hoofdzakelijk kruidenrijke grasbermen (70%), begroeid met inheemse grassen en bloemen.
Om de Nederlandse wegen zichtbaar en veilig te houden, maait Rijkswaterstaat de bermen in de meeste gevallen eenmaal per jaar. Hierdoor blijft het zicht op de wegen goed, groeien er geen obstakels zoals bomen in de bermen, en blijft de bermondergrond stabiel en stevig. Een obstakelvrije, stevige berm biedt de weggebruiker een veilige plek wanneer een auto de berm in rijdt tijdens een ongeval of bij pech. Ook is het maaien en het afvoeren van het maaisel van belang om risico’s op bermbranden te beperken. Verdroogde grassen en bloemen in de bermen kunnen bij droogte immers snel vlamvatten.