Net als andere gemeenten heeft ook de gemeente Súdwest-Fryslân last van invasieve exoten. Naast de Japanse duizendknoop vormt met name de reuzenberenklauw een groot probleem in de Friese gemeente. Die organiseerde in het voorjaar een grote vrijwilligersactie om de nog jonge planten uit te steken. Een arbeidsintensieve klus, maar wel effectief op plaatsen waar niet gemaaid kan worden. De meeste planten komen namelijk niet meer terug.
Ruim zeventig vrijwilligers vanuit verschillende Friese organisaties melden zich begin april rond half 9 ’s morgens in de brandweerkazerne in Makkum. Gehuld in warme jassen met daarover een geel of oranje hesje, kaplaarzen of werkschoenen en sommigen al met een spade in de hand. Het is fris deze ochtend, er hangt regen in de lucht. De warme koffie met gevulde koek vindt gretig aftrek.
De vrijwilligers zijn afkomstig uit de gemeente Súdwest-Fryslân en natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea en ook studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden hebben zich gemeld. Ze zijn allemaal afgekomen op de oproep van de gemeente om deze ochtend mee te helpen met het bestrijden van de reuzenberenklauw op het voormalig stortterrein en in de natuurgebieden De Middenwaard en de Makkumersúdwaard.