Slimmere drainage tegen bodemdaling in Boskoop is vooralsnog niet populair. Het lijkt erop dat het systeem met sensoren niet erg bekend is, maar ook dat kwekers het op eigen manier proberen te regelen. Wel bestaat het plan om calamiteitenbergingen aan te leggen. De sector moet daarbij zelf op zoek naar middelen om dit te bekostigen.
Vorig jaar werd aangekondigd dat de boomkwekerij in regio Boskoop bodemdaling tegen probeert te gaan door het slimmer maken van drainage. Zo moet het vochtgehalte beter op peil blijven. In het veengebied klinkt de grond in door te weinig vocht. Door de aanhoudende droogte sinds 2018 is dit een acuter probleem. Door aanvulgrond op te brengen wordt het probleem wel weer verholpen, maar het is een forse kostenpost. Dat wordt in Boskoop sowieso al gedaan om de afvoer van kluiten te compenseren, niet zozeer in de strijd tegen bodemdaling.
De gedachte was een extra middel in te zetten tegen bodemdaling door peilgestuurde drainage. De aansturing geschiedt daarbij niet door vlotters, maar door sensoren die bepalen hoeveel water een perceel in- en uitlaat.