Enschede kampt al decennialang met wateroverlast, maar is ook kwetsbaar voor hittestress en droogte. Dit komt door de geografische ligging van de Twentse stad. Met het Water- en Klimaatadaptatieplan 2022-2026 laat de gemeente zien hoe ze zich voorbereidt op de klimaatverandering. Op verschillende plekken in Enschede wordt hard gewerkt aan het klimaatbestendig maken van de stad.
Enschede werkt al tientallen jaren aan het tegengaan van wateroverlast. In de jaren ’70 werd in de stad het grootste bergbezinkbassin van Nederland gebouwd. Ook liep Enschede voorop met de aanleg van wadi’s in Ruwenbos (1993) en het waterplein in Roombeek (2006).
Deze aandacht voor water is niet voor niets. Doordat Enschede op een stuwwal ligt, kent de stad hoogteverschillen tot veertig meter. Hierdoor kan er bij overvloedige regen makkelijk wateroverlast ontstaan in de lager gelegen delen. Ook is Enschede een echte bronstad: op veel plekken komt grondwater naar boven. „Vroeger voerden beken dit water samen met het regenwater de stad uit”, vertelt Jurgen van Houdt, wethouder leefomgeving bij de gemeente. „Maar inmiddels zijn deze beken bijna allemaal verdwenen door de toegenomen bebouwing en verharding.”