De gemeente Roosendaal zet sinds enkele jaren in op een integrale aanpak van de openbare ruimte. In de nota Roosendaal Natuurstad zijn de principes van dit beleid uiteengezet. Het groenbeheer is natuurvolgend, water en groen zijn verbindend. Klimaatadaptatie en biodiversiteitsverbetering zijn hierbij de leidende thema’s. Tijd voor een gesprek met de groenbeheerders van de Brabantse gemeente.
Daags voor het carnaval losbarst bezoek ik Roosendaal, voor een gesprek met groenbeheerder Mark van der Zijden en boombeheerder Jeroen de Rooij, over het groenbeleid van de gemeente. Van der Zijden is oorspronkelijk van boven de rivieren en De Rooij heeft het dit jaar te druk om carnaval te vieren. Dus kunnen we direct focussen op de reden van mijn bezoek: Roosendaal Natuurstad.
Wat is eigenlijk de aanleiding voor het schrijven van de nota Roosendaal Natuurstad? Van der Zijden: „Enkele jaren terug was de gemeente bezig met het opstellen van een woonvisie. De vraag werd toen gesteld waarom ontwikkelaars zouden kiezen voor Roosendaal in plaats van andere gemeenten in de regio. We hebben toen voorgesteld om de gemeente in te richten als natuurstad, om er zo een groene parel van te maken, centraal gelegen tussen Antwerpen, de Randstad en de Zeeuwse Delta.”