De tweede stad van het land wil het vergroenen van particuliere tuinen stimuleren met een nieuwe subsidieregeling. Het moet de bewustwording over het belang van groen in het versteende Rotterdam vergroten. Hoveniers zijn blij met het initiatief.
Praten over het belang van groen in de stad schiet niet op zolang de particuliere ruimte niet aan bod komt. Steeds meer dringt het besef door dat hier veel winst valt te boeken, omdat het overgrote deel van de ruimte in steden niet-openbaar is. Er wordt groot belang gehecht aan vergroenen als klimaatadaptieve maatregel. Het zorgt voor minder hittestress, beter waterbeheer – minder droogte, meer opname bij wateroverlast - en kan helpen tegen bodemdaling.
Al langere tijd wordt een reeks aan initiatieven genoemd en genomen, om de particulier ook zover te krijgen zijn steentje bij te dragen – een ietwat ongelukkige term in dit verband - aan klimaatbeleid. Afkoppelen van de regenpijp, onttegelen en meer groen in de tuin zijn dan bekende opties. In de publiciteit trok een ‘tegeltaks’ veel aandacht, maar voor zover bekend is het daar nergens in Nederland van gekomen. Ook een relatie leggen met rioolheffing (meer betalen als een burger niets onderneemt op het gebied van waterbeheer) of andere gebiedende of verbiedende maatregelen hebben het tot dusver niet gehaald.