Gemeenten beheren enorme oppervlakten aan gazon. Doordat deze gazons veel gemaaid worden, zijn ze relatief duur in onderhoud en arm aan bloeiende bloemen en insecten. Gemeenten in Zeeland experimenteren sinds een paar jaar met het verlagen van de maaifrequentie. De resultaten zijn veelbelovend.
De gezamenlijke gemeenten in Zeeland beheren een grote oppervlakte aan gazon, naar schatting zo’n 1.000 ha. Daarbij zijn de sportvelden buiten beschouwing gelaten. Dit gazon wordt voor het grootste deel ’traditioneel’ intensief gemaaid, soms tot wel meer dan dertig keer per jaar. Het effect is dat de gazons er onberispelijk, als een strak groene grasmat bij liggen.
Aan deze vorm van beheer kleven echter ook flinke nadelen. Het is heel arbeidsintensief, dus duur. Er wordt veel brandstof verbruikt, CO2 en fijnstof geproduceerd. Daarmee is het niet erg milieu- en klimaatvriendelijk. Ook is de natuurwaarde veel minder dan die bij een extensiever beheer zou kunnen zijn. Een natuurvriendelijk beheerd gazon is daarmee tegelijk ook een milieu- en klimaatvriendelijk gazon. Vooral planten en insecten profiteren hiervan.