Veel Salvia-soorten behoren al eeuwenlang tot de meest gekweekte tuinplanten. Dat is begrijpelijk, want het zijn sterke planten met een lange bloeitijd en sommige worden gebruikt in de keuken. Naast de bekende variëteiten is er echter nog veel meer moois onder de zon.
Om het volledige verhaal over Salvia te vertellen, heb je een hele jaargang van Tuin en Landschap nodig. Het enorme geslacht omvat ruim 900 soorten; een- en tweejarigen, vaste planten en halfheesters.
Er komen Salvia voor in bijna alle delen van de wereld. In Centraal-Azië, het Middellandse Zeegebied, Oost-Azië, en Midden- en Zuid-Amerika komen de meeste soorten voor. Het geslacht is het grootste binnen de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en is net als veel verwante geslachten erg aantrekkelijk als nectarplant voor insecten. Een ander kenmerk uit de familie is de aanwezigheid van etherische oliën, die voor een sterke geur en smaak zorgt. Wij vinden dat vaak lekker, maar in de natuur beschermt het de planten tegen vraat. Het geslacht omvat alle bloemkleuren, maar bij de soorten die bij ons winterhard zijn, hebben blauw en paars de overhand.