Op de kleigrond zijn grasstroken tussen de laanbomen nog niet gangbaar als onkruidbestrijding. Er zijn voor- en nadelen. Onder kwekers is vooral discussie over het effect op de groei van de bomen, de kosten en de benodigde arbeid. Het project Duurzame Bemesting voor Bodem & Boom laat zien dat gras goed geteeld kan worden in stroken tussen vaststaande bomen. En de diktegroei lijdt er niet onder.
Binnen het project Duurzame Bemesting voor Bodem & Boom zijn demo’s opgezet met grasstroken om de effecten zichtbaar te maken. Dit vanwege het toenemende belang van een goede organische stofvoorziening en gezond bodemleven. Daarbij is gekozen voor toepassing in vaststaande bomen, om groeiremming in de eerste jaren te voorkomen.
Naast onkruidbestrijding vervult de grasstrook nog andere functies. Er wordt organische stof aan de grond toegevoegd wat bodemleven en vruchtbaarheid verbetert. Daarnaast wordt de grond beter berijdbaar onder natte omstandigheden. Het gras geeft ook betere omstandigheden voor natuurlijke vijanden. Ook kan het gras in de winter de uitspoeling verminderen. Verder wordt het beeld op de kwekerij veel groener. Daarnaast kan bij toepassing van gps, bij het planten van de volgende teelt, exact in de oude grasstrook worden geplant voor betere benutting van de vruchtbaarheid.