De reden om groenbemesters in te zetten zijn talrijk: verhogen van het organische stofgehalte, verbeteren van de bodemstructuur, bestrijden van water- en winderosie, bestrijden van nematoden, verbeteren van het bodemleven. Tijdens de Groenbemestersdag 2024 stond het vangen en vasthouden van stikstof centraal.
Groenbemesters kunnen worden ingezet als vanggewas. Daarmee wordt voorkomen dat aangevoerde stikstof na het rooien van het gewas uitspoelt naar het grondwater. Beter voor het milieu. Maar voor kwekers is voorkomen van uitspoelen vaak niet de reden om groenbemesters te gebruiken. Met de steeds krapper wordende mestnormen kan het echter toch interessant zijn om te kijken in hoeverre door groenbemesters niet gebruikte stikstof kan worden vastgehouden en extra kan worden gevangen om voor een volgend groeiseizoen weer beschikbaar te krijgen.
In hoeverre met groenbemesters nutriënten kunnen worden gevangen en aangevoerd voor het volggewas is afhankelijk van onder andere het vorige gewas, de locatie, bodem en weer. Maar het is ook afhankelijk van de groeisnelheid van het gewas, dat vaak mede samenhangt met de zaaidatum. In theorie geldt dat hoe sneller een gewas wordt ingezaaid na de vorige teelt, des te minder stikstof er tussentijds kan uitspoelen. Soms kunnen gewasresten voor de voorgaande teelt echter de ontwikkeling van een groenbemester hinderen, bijvoorbeeld omdat er een antagonistische werking is van beide gewassen op elkaar. Maar ook de methode van nutriënten-opname van een gewas kan bepalen wanneer het beste zaaimoment is na de voorgaande teelt.