Ecosysteemdiensten worden steeds vaker uitgedrukt in geld. Een van de belangrijkste redenen om groen in de stad te hebben, is echter gewoon omdat mensen ervan houden. Hoezeer ze dat doen, komt tot uitdrukking in de meerwaarde van woningen. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een methode om de meerwaarde van groen te berekenen.
Kunstenaar Daan Roosegaarde won de afgelopen jaren handenvol internationale prijzen met een wonderlijke uitvinding. Zijn ’Smog Free Tower’ is een futuristische toren van zeven meter hoog. Het bouwsel is van top tot teen bedekt met deels bewegende lamellen. Met behulp van positieve ionisatie ontdoet het kunstwerk 30.000 m3 lucht per uur van luchtvervuiling. De toren gebruikt hiervoor maar een klein beetje stroom dat hij bovendien zelf opwekt.
Terwijl Roosegaarde de wereld over ging met zijn Smog Free Tower waren boomprofessionals en gemeenten bezig om, met het Amerikaanse softwareprogramma iTree, meetbaar te maken hoeveel vervuiling bomen uit de lucht filteren. Deze en andere ecosysteemdiensten zijn door hun inspanningen nu uit te drukken in keiharde euro’s. Het inzichtelijk maken van de baten van bomen wordt gezien als argument om meer te investeren in groen.