Marcel Stokebrook van Art2Grow in Berghem heeft met gemeente Oss, vrijwilligers en schoolkinderen een Tiny Forest aangelegd. Het idee voor deze snelgroeiende bosjes komt uit India en krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. De minibosjes maken de omgeving klimaatbestendiger en stimuleren biodiversiteit.
Klein is in. Na Tiny Houses zijn er nu ook Tiny Forests: snelgroeiende, inheemse bosjes, ongeveer ter grootte van een tennisbaan, met een grote variëteit aan soorten. Niet alleen een prettige plek voor dieren, maar ook voor mensen. De bosjes brengen de natuur namelijk terug in de stad en zorgen er bovendien voor dat buurtbewoners dichter bij elkaar komen.
De Tiny Forests worden aangelegd volgens de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Hij ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Miyawaki legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan bijna 97% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.