Van veel planten is het duidelijk: ze zijn wel, of helemaal niet winterhard. Er is echter ook een groot grijs gebied. In de ene winter met strenge vorst overleven sommige soorten prima, maar in een volgende die veel zachter is, leggen ze het loodje. Hoe zit dat nu met winterhardheid?
Onze sierplanten komen vanuit alle streken van de wereld, ook uit tropische en subtropische gebieden. Dat niet alles winterhard is, zal duidelijk zijn. Soms wordt bij een plant de winterhardheid zone (zie kader) vermeld. Of je kunt die opzoeken op internet, dat biedt een beetje houvast. Het gaat bij deze winterhardheid zones alleen om gemiddelde minimum temperaturen, absolute minima kunnen regionaal nog sterk verschillen.
Behalve de minimum temperatuur zijn er nog veel andere factoren die de winterhardheid van een plant bepalen. Soorten die afkomstig zijn uit gebieden met een dik isolerend sneeuwdek in de winter overleven daar met gemak -30°C, maar overleven bij ons een kwakkelwinter met een weekje kale vorst niet. Vaak is een natte bodem de boosdoener: veel matig winterharde planten overleven veel lagere temperaturen op een droge, goed gedraineerde plek dan op natte kleigrond.