De overlast door de eikenprocessierups was in 2018 groter dan ooit. Niet alleen in Nederland, maar ook in de buurlanden België, Duitsland en Engeland. Naast klimaatverandering lijkt het gebrek aan kennis en centrale coördinatie zich steeds meer te wreken. Er is behoefte aan samenwerking, ook over de landsgrenzen.
In Engeland komt de eikenprocessierups sinds 2005 voor in Londen en een aantal aangrenzende gebieden. Vermoed wordt dat eitjes vanuit het Europese vasteland Engeland zijn binnengekomen. Waar de bestrijding van de eikenprocessierups in Nederland vooral risicogestuurd is, is het Engelse model gebaseerd op plaagbeheersing. Dit betekent dat vooral wordt geprobeerd de plaag in te dammen, zodat de rups zich niet verder verspreidt.
„De overwegingen zijn compleet anders”, vertelt Henry Kuppen, directeur van Terra Nostra dat informatie uitwisselt en voorlichting en advies geeft aan betrokken partijen in het Verenigd Koninkrijk. „Er is een palet aan bestrijdingsmethodes en plaagbeheersing. Die schaal je in Engeland op een andere manier in dan dat je bijvoorbeeld zoals in Nederland bij een zwembad nesten verwijdert.”