De afname van wilde bloemen op het platteland is een van de meest bepalende factoren waarom het met insecten als bijen en vlinders slechter gaat. Om het gemeenten en hoveniers gemakkelijker te maken om meer wilde bloemen in het openbaar groen en de tuin toe te passen, bieden diverse kwekers van wilde-bloemenzaden bijen- en vlindermengsels aan. Een van hen is De Bolderik.
Het tweemansbedrijf in het Noord-Hollandse Abbekerk kweekt op één hectare zo’n tweehonderd verschillende soorten inheemse wilde planten. Tijdens een bezoek in augustus gonst het er van de vlinders, hommels en bijen, maar ook puttertjes en patrijzen houden zich op tussen de bloeiende planten. Het bedrijf levert ruim dertig standaardmengsels. Vijf daarvan zijn speciaal samengesteld voor vlinders en bijen. Het verschil zit hem in de levensduur van de planten. Twee mengsels bestaan alleen uit één- en tweejarigen: bestemd voor snel resultaat op tijdelijk braakliggende plekken. In de andere zitten ook meerjarige planten voor een langdurige inrichting.
Petra Hageman en Jos Groen van De Bolderik hebben de mengsels samengesteld op basis van informatie van de digitale bijenhelpdesk van Arie Koster en De Vlinderstichting. Ook is volgens Groen de publicatie Afwegingskader voor het gebruik van bloemenzaadmengsels ten bate van bestuivers en biodiversiteit van het Belgische INBO een heel goede bron (te raadplegen op internet). De twee laten zich ook leiden door wat ze zelf zien tijdens het werken op hun kweekvelden.