Eind 2019 moeten alle Nederlandse gemeenten een stresstest hebben uitgevoerd. Dit is een van de afspraken uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Op dit moment is ongeveer de helft van de gemeenten bezig met een stresstest om te zien waar zwakke plekken zitten op gebied van wateroverlast, overstromingen, hittestress en droogte. Er is dus nog voldoende werk aan de winkel.
Om gemeenten en andere overheden te ondersteunen, is begin 2018 een handreiking voor een klimaatstresstest online gezet op de website ruimtelijkeadaptatie.nl. Jeroen Grutters, tot begin dit jaar als projectleider verantwoordelijk voor de gestandaardiseerde klimaatstresstest: „We leggen stap voor stap uit hoe je te werk kunt gaan bij het uitvoeren van een kwetsbaarheidsscan en een uitgebreide stresstest. Daarin staat ook welke partijen je erbij kunt betrekken om ervoor te zorgen dat klimaatadaptatie breed wordt gedragen.”
De eerste stap is het uitvoeren van een kwetsbaarheidsscan. Grutters: „Je kunt het ook stresstest-light noemen. Een kwetsbaarheidsscan is uit te voeren met behulp van gratis computerprogramma’s als de Klimaateffectatlas. De gegevens uit dat programma geven een eerste indruk van de problemen die kunnen optreden door hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Deze eerste stap is vooral bedoeld voor bewustwording en agendering van het onderwerp klimaatadaptatie. Om daadwerkelijk adaptatiemaatregelen te kunnen nemen, is misschien meer informatie nodig.”