De grote kracht van invasieve exoten is vaak dat hun natuurlijke vijanden in het land van herkomst zijn achtergebleven. Introductie van die natuurlijke bestrijders zou kunnen leiden tot een nieuw evenwicht. Een consortium van wetenschap, probleemhouders en bedrijfsleven onderzoekt of de Japanse bladvlo een bijdrage zou kunnen leveren aan het beteugelen van de duizendknoopplaag in Nederland.
Het introduceren van de ene exoot om de andere exoot te bestrijden lijkt een dubieuze onderneming. Is niet de les die je zou moeten trekken uit het invasieve gedrag van de eerste exoot dat het introduceren van exoten niet zo’n goed idee was? Is straks het middel niet erger dan de kwaal?
Toch is dit precies waar een groot aantal samenwerkende partijen onder de noemer #uitdeduizendknoop mee bezig is. Namens de waterschappen, en de probleemeigenaren meer in het algemeen, is Henk Flikkema van Wetterskip Fryslân betrokken. Flikkema is juist enthousiast over het principe van de inzet van natuurlijke vijanden. „De planten gaan waar ze willen en je bent voor de bestrijding daardoor afhankelijk van de betrokkenheid van allerlei beheerders van gebieden waar de plant voorkomt. En de realiteit is nu eenmaal dat niet bij iedereen dezelfde urgentie gevoeld wordt. Een natuurlijke bestrijder, die zich ook niet aan perceelsgrenzen houdt, zou daarom uitkomst kunnen bieden.”