Voortaan kunnen terreinbeheerders op één plek alle beschikbare bestrijdings- en beheersmethoden van Japanse duizendknoop vinden. Dit nieuwe Landelijke Kennis- en Praktijknetwerk Invasieve Exoten vermeldt er ook bij hoe effectief de methode is én in hoeverre die is onderzocht.
„Terreinbeheerders willen oplossingen”, zegt Chris van Dijk, onderzoeker bij Wageningen University en gespecialiseerd in invasieve exoten. „En ze willen erop kunnen vertrouwen dat die oplossingen werken.” Het nieuwe kennisnetwerk wil in die behoefte voorzien. Het is in opdracht van Vereniging Stadswerk door drie partijen, Wageningen University, Probos en Christel! opgericht. Op 10 juni is de website online gegaan (www.invasieveexoten.info).
Sinds Christel Tijhuis in gemeente Amersfoort de bestrijding van de Japanse duizendknoop coördineert, is zij onbedoeld een specialist geworden op het gebied van de bestrijding van deze invasieve exoot. Datzelfde geldt voor Stichting Probos, die in opdracht van de NVWA van 2013 t/m 2016 een grootschalig onderzoek coördineerde waarin verschillende bestrijdingsmethoden werden getest.