Een Franse bloemiste en haar partner hebben na jaren procederen een schadevergoeding gekregen nadat hun is dochter overleden. Pesticiden op de bloemen zijn de doodsoorzaak, is in Frankrijk vastgesteld. Dat melden verschillende Franse en Nederlandse media. In Frankrijk is grote ophef ontstaan.
Het Franse fonds voor pesticideslachtoffers heeft formeel verklaard dat het kind leukemie kreeg omdat haar moeder jarenlang werkte met bespoten bloemen. De officiële erkenning geeft de familie recht op een schadevergoeding van 50.000 euro. De ouders gaan nu in beroep omdat ze vinden dat in dat vonnis niet is meegenomen hoeveel en hoelang de familie heeft geleden.
Blootstelling
Aanvankelijk gaven artsen aan dat de dood van het kind pech was, maar de bloemiste liet het er niet bij zitten. Op internet vond ze uit dat een bos bloemen ‘wel 43 verschillende pesticiden kon bevatten’, melden Franse media. Vervolgens kwam ze bij het fonds voor pesticidenslachtoffers terecht, dat het verband tussen blootstelling en leukemieoorzaak vaststelde. De bloemiste vertelde de media dat ze geen idee had dat de bloemen schadelijk waren voor de gezondheid.
De bloemiste vertelde ook dat ze niet rookte of alcohol gebruikte tijdens de zwangerschap. Bij de geboorte waren er al gezondheidsproblemen. Het fonds ziet bewijs dat de blootstelling aan de middelen tijdens de zwangerschap de kanker bij de dochter veroorzaakte.
Ophef
In Frankrijk is ophef ontstaan. De discussie over de veiligheid van pesticiden en de invloed ervan op de volksgezondheid is aangewakkerd door de uitspraak van het fonds. Er wordt gepleit voor strengere regels en meer bescherming voor inwoners, vooral in gebieden met intensieve landbouw. De emotionele impact van het verhaal van de bloemiste en haar overleden dochter leidde tot publieke demonstraties in Parijs en andere steden. Milieu-organisaties en de Fransen vragen om meer aandacht voor de rechten van slachtoffers van pesticiden.
Fonds
Frankrijk kent sinds vier jaar een onafhankelijk fonds dat schade door gewasbescherming compenseert, het FIVP. Dat fonds is onder meer bekend van de erkenning van Parkinson als bedrijfsziekte voor Franse boeren. Het fonds behandelt enkele tientallen aanvragen per jaar en in 2023 is in zo’n 80 procent van de gevallen een schadevergoeding uitgekeerd. Op de website kunnen aanvragers snel aan informatie komen, er is een knop voor agrariërs, maar ook voor vrouwen die vanwege hun beroep zijn blootgesteld aan pesticiden, zoals de bloemiste. Het geld voor de uitkeringen komt bij de middelenproducenten vandaan.
Regelgeving in Europa
In tegenstelling tot groenten en fruit bestaat er voor bloemen geen Europese regelgeving die het stellen van maximale residulimieten (MRL’s) mogelijk maakt. Het probleem van de pesticiden op snijbloemen is volgens de bloemiste bekend bij de Franse autoriteiten, zoals blijkt uit een schriftelijk antwoord van november 2022 van het Franse ministerie van Landbouw op de vraag van een senator over de “ toxiciteit van rozen die in Frankrijk worden verkocht”.
De Franse autoriteiten zijn voorstander van elke preventieve maatregel die professionals in staat stelt hun praktijken aan te passen, en willen dat de import van sierplanten wordt gereguleerd met betrekking tot het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en de niveaus van toegestane residuen. Pan-Europe, een netwerk van Europese NGO’s, geeft in de Franse media aan dat zij de Europese Commissie aanspoort tot risicobeperkende maatregelen met betrekking tot residuen van bestrijdingsmiddelen in bloemen.