De Nederlandse overheid trekt €51 miljoen uit om meer CO2 vast te leggen in bomen, bossen en natuur, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Dat betekent dat de vraag naar bosplantsoen substantieel zal toenemen.
Het was te verwachten dat de overheid zou investeren in bosplantsoen, want in december stond al in het ontwerpakkoord dat er meer aanplant zou komen om meer CO2 vast te kunnen leggen. De Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE) zat tot afgelopen donderdag, daags voordat het kabinet het Klimaatakkoord presenteerde, nog met de overheid aan de zogeheten Klimaattafel Landbouw en Landgebruik voor het nemen van diverse klimaatmaatregelen rondom bomen, bossen en natuur.
VBNE-directeur Dianne Nijland reageert verheugd op het Klimaatakkoord. „Alle maatregelen die wij hadden voorgesteld, zijn integraal overgenomen in het akkoord. Dat is goed nieuws, zeker ook omdat er financiering bij komt van €51 miljoen.” Een jaar geleden, toen de hoofdlijnen uit het akkoord bekend raakten, werd vanuit de boomkwekerij nog sceptisch gereageerd op de overheidsplannen voor meer bosplantsoen. Omdat zulke plannen ook in het verleden werden gemaakt, maar uiteindelijk niet werden uitgevoerd.