De roep naar inheems wordt steeds groter. Omdat het beter voor de biodiversiteit zou zijn. Regelmatig wordt het ook in een adem genoemd met de term duurzaam of biologisch. Uitheems of exoot is in die discussie de tegenpool. Maar hoe verstandig is de focus op inheems met de wetenschap dat het klimaat verandert?
Inheems; omdat ze optimaal aangepast zijn aan onze bodem, onze fauna en ons klimaat. En daardoor gaan ze ook minder snel dood. Inheems; door te kiezen voor inheemse planten en bomen voorkom je ziekten en plagen. Kies je inheems, dan kies je voor duurzaam. Inheems; ter bevordering van de biodiversiteit. Voorkom uitsterven! Kies voor inheems. Zomaar een aantal uitspraken en kreten die werden gedaan in de landelijke media, die circuleren op het internet.
In het bosplantsoen ligt de nadruk inderdaad sterk op inheems en daarnaast ook op autochtoon. Dat blijkt ook uit de inschatting naar de toekomstige vraag naar plantmateriaal die door Staatsbosbeheer en de Unie van Bosgroepen is gemaakt op verzoek van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er wordt naar verwachting een beperkt aandeel voor Nederland nieuwe soorten aangeplant.