Ook in een stad als Zutphen zijn de effecten van klimaatverandering goed te merken. Met de harde feiten onder ogen stijgt het bewustzijn. „Maar er is nog veel nodig om particulieren mee te krijgen”, aldus John Verheijden van maatschappelijke organisatie De Werkmakers van waaruit het initiatief Klimaattuin is ontstaan.
De tuincoach, regenwatercoach en vrijwillige stenensjouwers trekken de wijk in om samen met bewoners particuliere tuinen te vergroenen en regenwater op te vangen. „Bewoners zullen zelf ook moeten bijdragen aan klimaatadaptie”, zegt John Verheijden. „We merken dat ze willen, maar vaak niet weten hoe dat aan te pakken. Door goed te luisteren, plannen uit te tekenen en samen de handen uit de mouwen te steken, gaan we toch die drempel over. De tuin hoeft niet meteen in zijn geheel op de schop, al worden maar een paar stenen gelicht. Hoe meer regenwater in de grond kan infiltreren, hoe meer winst we boeken. Het gaat om bewustwording die moet leiden tot daadwerkelijke cultuurverandering.”
Door deur na deur aan te kloppen, het gesprek aan te gaan, folders te verspreiden en informatiebijeenkomsten te organiseren, geeft Klimaattuin bekendheid aan het project. „Per seizoen kiezen we een wijk met een eigen identiteit. We proberen bewoners te prikkelen om na te denken over hun tuin of buurt en merken dat wijkbewoners elkaar hierdoor meer opzoeken. In samenwerking met gemeente Zutphen en Waterschap Rijn en IJssel die subsidie beschikbaar stellen, is Klimaattuin een schot in de roos.”