De zomer is traditioneel de tijd van de kriebelende beestjes en woekerende gewassen die tot overlast leiden. Of lijkt dat maar zo doordat de media er in de komkommertijd meer aandacht aan besteden dan normaal? Hoe het ook zij, invasieve exoten stellen beheerders voor heel wat problemen. Op PlatformGroen vindt u een keur aan artikelen over uiteenlopende plaaginsecten en woekerplanten.
Herkenning exoten voorkomt verspreiding en overlast
Bij invasieve planten denken de meeste mensen aan landplanten zoals Japanse duizendknoop of reuzenberenklauw. Invasieve waterplanten zorgen echter al tientallen jaren voor problemen in de Nederlandse wateren. Door de uitbundige groei dreigt de inheemse waterflora te verdwijnen. Tijdige herkenning en actieve bestrijding is nodig om verdere verspreiding tegen te gaan. Hier volgt een top 10 van invasieve waterplanten.
Lees artikel ‘Herkenning exoten voorkomt verspreiding en overlast’
Duizendknoop bijna 200 jaar in Nederland: hoe staan we ervoor?
De Aziatische duizendknoop is al sinds de jaren 1820 aanwezig in Europa. De problematische toename is echter iets van de afgelopen decennia. Steeds meer beheerders bestrijden de plant en maken gebruik van steeds meer bestrijdingsmethoden. Het ei van Columbus is nog niet gevonden, maar met preventie en het delen van kennis kan het probleem binnen de perken worden gehouden.
Lees artikel ‘Duizendknoop bijna 200 (!) jaar in Nederland: hoe staan we ervoor?’
Aantal eikenprocessievlinders 65% lager dan vorig jaar
Het kan verkeren met plaaginsecten. Was 2019 nog hét jaar van de eikenprocessierups, met grote plaagdruk, een grote nieuwsstroom, Kamervragen en problemen met afvalverwerking, een paar jaar later is van al deze heisa weinig meer te merken. Vier jaar op rij daalde het aantal eikenprocessievlinders, waarmee er balans lijkt te zijn gekomen.
Lees artikel ‘Aantal eikenprocessievlinders 65% lager dan vorig jaar’
Glycosiden tonen vatbaarheid voor essentaksterfte
De Aziatische essenprachtkever (Agrilus planipennis) behoort in de EU tot de meest gevreesde quarantaine-plagen. Volgens de Europese fytodienst EPPO komt de kever nog niet in de EU voor, maar inmiddels wel in delen van Rusland, Litouwen en Oekraïne. Er is momenteel een EU-verordening in voorbereiding. De essenprachtkever houdt al jaren huis in essen in de VS; volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw hebben miljoenen essen het loodje gelegd door de kever.
Lees artikel ‘Glycosiden tonen vatbaarheid voor essentaksterfte’
Het buxusmot-probleem
Een ‘gouwe ouwe’, de buxusmot. De aantastingen door de buxusmot worden steeds heviger en breiden zich steeds verder uit. Het ziet er niet naar uit dat de aantastingen de eerste jaren zullen verminderen. Allerlei middelen worden gebruikt om de buxus te redden, geoorloofd of niet. In dit artikel geeft entomoloog Leen Moraal een overzicht van de situatie en de mogelijkheden voor bestrijding.
Lees het artikel ‘Het buxusmot-probleem’