Wat de impact is als een Oost-Aziatische boktor Nederland binnenkomt, weten kwekers zich nog goed voor de geest te halen. En insleep van Xylella wordt al jaren gevreesd. Toch is het bewustzijn van kwekers over het risico van Q-organismen onvoldoende, menen de brancheorganisaties.
„Kwekers weten wel dat de impact van Q-organismen groot kan zijn, toch ben je er in je dagelijkse werkzaamheden niet echt mee bezig. Je bent er vaak niet erg alert op of je iets onbekends tegenkomt”, meent Aad Vollebregt, voorzitter van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Maar de dreiging is er wel zeker.
Van Xylella weet iedereen dat het een potentieel groot gevaar is. Maar in welke mate speelt dat voor een individuele kweker? Waar zit het risico dat het je bedrijf binnenkomt? Wat kun je doen om dit risico te minimaliseren of voorkomen? „Dat zijn vragen die voor kwekers belangrijk zijn om inzicht in te krijgen. Want als je die vragen van Xylella, maar ook andere Q-organismen kunt beantwoorden voor jouw situatie, kun je stappen nemen in je bedrijf”, zegt Anneke van Dijk, beleidsmedewerker van LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen.