Miljoenpoten zie je vaak over het hoofd, want ze zijn klein en rollen zich op bij contact of verstoring. Daardoor worden ze niet herkend als potentiële aantasters en wordt schade al snel aan andere insecten toegeschreven. De populatie miljoenpoten groeit gestaag en daarmee ook het aantal gewassen dat ze aantast.
Miljoenpoten leven op het land en komen wereldwijd voor, met uitzondering van erg koude of droge gebieden. Er zijn ongeveer 10.000 soorten beschreven, waarvan de meeste in de tropen leven. Vermoed wordt dat een veelvoud hiervan nog niet is ontdekt.
Miljoenpoten zijn meestal bodembewonend of ondergronds levend, ze houden niet van licht. Ze bevinden zich graag in kleiachtige grond waar vocht wordt vastgehouden, maar kunnen ook gedijen in drogere grondcondities. Vrijwel alle miljoenpoten zijn planten- of afvaleters, slechts enkele zijn carnivoor en jagen actief op prooien. De meeste soorten leven van rottend materiaal, wortels en rijp fruit. In de tuin doen veel soorten zich te goed aan wortels van planten of bladeren, maar ook dood hout, algen en paddenstoelen worden gegeten. Hun monddelen zijn daar speciaal op aangepast; ze kunnen niet bijten maar maken het voedsel vochtig en schrapen laagjes materiaal af.