Siergrassen worden steeds meer toegepast in beplantingen, zowel in openbaar groen als in particuliere tuinen. Vooral in de nazomer en de herfst zie je waarom. De sierlijke pluimen in frisgroene, zilverige, roodbruine of zelfs paarse tinten stelen dan de show. Het is verrassend hoeveel soorten er nog onbekend zijn.
Het sortiment siergrassen groeit en het loont de moeite eens wat minder toegepaste soorten te proberen. Bekend zijn de soorten die de kweker Karl Foerster (1874-1970) in zijn boek ‘Einzug der Gräser und Farne in die Garten’ beschreef, en ook de soorten uit het boek ‘Prachtig Gras’ (2004) van Piet Oudolf en Michael King. Van de Noord-Amerikaanse prairies komen nu veel interessante grassen, waar inmiddels al fraaie cultivars van op de markt zijn gekomen. Voor veel soorten geldt dat ze sterk zijn, droogte goed verdragen en weinig onderhoud vragen. Geschikt voor een prairietuin, maar ook voor andere beplantingen zoals perken en borders.
De Nederlandse Collectie Siergrassen met meer dan 350 verschillende siergrassen is te zien bij Lianne’s Siergrassen in De Wilp. Jan Spruyt is een van de veredelaars die voor veel nieuwe selecties van siergrassen heeft gezorgd, en niet alleen van de prairiegrassen. Bijvoorbeeld Ammophila arenaria ’JS Belgian Coast’, een helmgras met breder en langer blad, Andropogon gerardii ’JS Yellow Arrow’ met geel getinte stengels en Molinia arundinacea ‘JS Mostenveld’ met groenwit gestreept blad.